Cibinetide (ARA 290) herstelt schade aan dunne zenuwvezels

Een nieuwe studie bevestigt de werkzaamheid van een experimenteel geneesmiddel tegen dunne vezel neuropathie.

Het is een van de ontwikkelingen waarop patiënten met dunne vezel neuropathie hun hoop vestigen: ARA290, een experimenteel geneesmiddel van het Amerikaanse bedrijf Araim Pharmaceuticals. De claim van het bedrijf is dat het middel niet alleen neuropathische pijn kan reduceren, maar ook in staat is schade aan dunne zenuwvezels te herstellen. Dit laatste zou een novum zijn.

Vijf jaar geleden werd ARA290 in Nederland getest op proefpersonen (onder wie ikzelf) met diabetes en sarcoïdose. Deze studies leverden indicaties op dat het middel bij een deel van de onderzochte patiënten aanslaat en geen schadelijke bijwerkingen teweegbrengt.

Dit jaar is een nieuwe studie afgerond met een wetenschappelijke publicatie over de werking van het middel in een groep Amerikaanse proefpersonen met sarcoïdose. Anders dan in Nederland is in de VS geëxperimenteerd met verschillende doseringen van het middel gedurende een periode van achtentwintig dagen.

De nieuwe publicatie meet bij een deel van de patiënten een afname van de neuropathische pijn en een zekere mate van herstel van de schade aan dunne zenuwvezels. Bovendien spreekt de auteur, longarts Dr. Daniel Culver (Cleveland Clinic) uit dat het lijkt alsof bij patiënten de beruchte chronische vermoeidheid vermindert en de levenskwaliteit verbetert.

ARA290 is een biochemisch middel; de productie ervan is daardoor eenvoudiger en minder kostbaar dan die van biologische medicijnen. Bovendien kunnen patiënten zich het middel zelf toedienen door middel van een dagelijkse injectie.

Voordat de toezichthouders in de VS en Europa het middel tot de markt zullen toelaten, zal er meer wetenschappelijk onderzoek moeten gebeuren. Ondertussen heeft Araim Pharmaceuticals een strategische partner, het Amerikaanse bedrijf Vault Bioventures, in de arm genomen om de vermarkting van het middel voor te bereiden. De codenaam ARA290 is inmiddels vervangen door de merknaam Cibinetide.

Kortom, er gloort hoop aan de horizon voor patiënten met dunne vezel neuropathie, al zal het naar verwachting op zijn vroegst tot 2020 duren voordat artsen het middel aan patiënten kunnen voorschrijven. Het is aannemelijk dat artsen de werking Cibinetide dan ook zullen proberen te onderzoeken bij patiënten met idiopathische dunne vezel neuropathie.


Bronnen:

Wetenschappelijke publicatie over over de werking van Cibinetide in een groep Amerikaanse proefpersonen met sarcoïdose, klik hier (Engels)

Persbericht over over de werking van Cibinetide in een groep Amerikaanse proefpersonen met sarcoïdose, klik hier (Engels)

Persbericht Araim Pharmaceuticals over strategische samenwerking met Vault Bioventures, klik hier (Engels)

Website Araim Pharmaceuticals, klik hier (Engels)

Nadere informatie:

Meer over Cibinetide (ARA 290) op deze website, waaronder interviews met de uitvinder, biochemicus dr. Tony Cerami, en artsen betrokken bij het onderzoek: klik hier.

6 gedachten over “Cibinetide (ARA 290) herstelt schade aan dunne zenuwvezels”

 1. Wellicht wordt het jaar 2020 wel een heel bijzonder jaar. En heeft men dan ook eindelijk een doorbraak gevonden om DVN te bestrijden. Goed nieuws dus!

  Like

 2. Ik heb idiopathische dvn en zou heel graag meedoen met zo’n onderzoek.
  Zelf heb ik gemerkt dat geen suiker eten en zeer weinig koolhydraten ook zorgt voor minder pijn.

  Like

 3. Hoor er veel over.
  Goede positieve berichten. Zelfs mn neuroloog gaf in 2015 al aan dat zou wel eens wat voor jou kunnen zijn.

  Zelfs in Maastricht zijn positieve proeven geweest.

  Helaas lijkt het middel echt goed te werken.
  Mss wel te goed. Het verbaasd me igg dat het stil ligt rond ara290 en het pas na 2020 wordt uitgegeven. Dan duurt het weer jaren voor het officieel in nl mag gebruikt worden.

  Zo kan men nog ff blijven verdienen aan onze ellende en zoektocht naar een medicijn wat wel de juiste verlichting geeft. En geen bijwerkingen.

  Ik bijt nog wel ff op een houtje.

  Kan niet wachten tot ik het mag gebruiken.

  Like

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s