Over de auteur

julesprast_2017_250x250Drs. J.A.J. (Jules) Prast is historicus, auteur en zenboeddhist. Hij is tevens voorzitter van de Stichting European Sarcoidosis Foundation. Eerder werkte hij als docent, journalist, voorlichter, speechwriter, leidinggevende in verschillende communicatiefuncties, bestuursadviseur en executive coach.

Geboren in 1961 in Eindhoven, bracht hij zijn jeugd door in het Brabantse land. In 1979 sloot hij zijn middelbare-schoolopleiding af met het diploma gymnasium alfa.

Aansluitend vertrok hij naar Amsterdam, waar hij geschiedenis studeerde aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1985 onderbrak hij zijn studie voor een jaar om te werken op de redactie van Elseviers Weekblad. Tijdens het vervolg van zijn studie bleef hij free-lance schrijven voor verschillende kranten en tijdschriften.

Werkend leven
Na het afronden van zijn studie in 1988 vervulde hij eerst zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht. In de rang van tweede-luitenant was hij als docent verbonden aan de Luchtmacht Officiersschool (LUOS) op de vliegbasis Gilze-Rijen, waar hij lesgaf over NAVO- en defensiebeleid in de context van de geschiedenis van de internationale betrekkingen.

Voor het stafgebouw van de Luchtmacht Officiersschool

Vervolgens werkte hij van 1989 tot 1994 in Den Haag als voorlichter en speechwriter bij het Ministerie van Financiën. Van 1994 tot 2000 was hij bij ABN Amro hoofd persvoorlichting. Van 2000 tot 2008 gaf hij als concerndirecteur van Philips leiding aan de wereldwijde communicatie van het bedrijf. Nadat hij zijn functie als directeur communicatie in 2008 om gezondheidsreden had neergelegd, bleef hij nog twee jaar in dienst van Philips als adviseur van de Raad van Bestuur, totdat hij het concern eind 2010 in zijn geheel verliet.

Met collega’s van ABN Amro Persvoorlichting, 2000

In zijn Philips-jaren ontwikkelde hij zich in binnen- en buitenland tot een opinieleider op het gebied van kwaliteit en effectiviteit van corporate communicatie. In 2003 werd hij door de Beroepsvereniging voor Communicatie uitgeroepen tot Communicatiemanager van het Jaar.

In deze periode behaalde hij ook een diploma als executive coach, na een opleiding bij de Academy for Executive Coaching in Londen.

Ziekte
De zeldzame immuunsysteemziekte sarcoïdose, in een onschuldige vorm voor het eerst gediagnosticeerd in 1990, maakte na een heropvlamming in 2007 abrupt en definitief een einde aan zijn actieve carrière.

Na een aantal jaren van intensieve medische behandeling trad hij in 2012 als vrijwilliger toe tot de redactie van SarcoScoop, het tijdschrift van de patiëntenvereniging Sarcoidose.nl. Hier schreef hij vooral over wetenschappelijk onderzoek op het gebied van sarcoïdose. In 2021 trok hij zich terug uit de redactie om zich op een andere manier in te zetten voor de lotsverbetering van mensen met sarcoïdose.

Stichting European Sarcoidosis Foundation
In 2020 richtte Jules de European Sarcoidosis Foundation (ESF) op, een stichting die fondsen werft voor onderzoek naar sarcoïdose en zich sterk maakt voor toegang van patiënten overal in Europa tot zorg en behandeling volgens de best mogelijke kwaliteitsstandaarden.

De ESF werkt samen met medisch specialisten en anderen die zijn aangesloten bij de internationale sarcoïdosevereniging WASOG, met EURORDIS, de Europese federatie van patiëntenverenigingen voor zeldzame ziektes, en met verenigingen van sarcoïdosepatiënten in een aantal Europese landen.

De stichting telt een vierkoppig bestuur en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Binnen de beperkingen van zijn gezondheid fungeert Jules als voorzitter en inspirator. Pas sinds de lancering van haar website in 2022 is de ESF bezig haar activiteiten langs de weg der geleidelijkheid op te bouwen.

Zentraining
Jules is (buiten)lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam, waar hij in 2007 met zijn zentraining begon. In 2013 ontving hij er tijdens de jukai-ceremonie uit handen van zijn leraar Nico Tydeman de lekengeloften. Bij deze gelegenheid kreeg hij ook zijn boeddhistische naam, Taigu (Japans voor ‘grote dwaas’).

Jukai, overdracht van de boeddhistische lekengeloften (december 2013)

Hij combineert de zenpraktijk graag met de beoefening van elementen uit een verwante, minder bekende stroming, die van het reine-landboeddhisme.

Persgeschiedenis
In 2018 verscheen zijn boek De mannen achter De Standaard. Geschiedenis van een antirevolutionair dagblad. Deze krant werd in 1872 opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper en een groep vermogende geestverwanten.

De mannen achter De Standaard reconstrueert op basis van uitvoerig bronnenonderzoek wat zich heeft afgespeeld achter de schermen van het roemruchte dagblad in de eerste decennia van zijn bestaan. Het boek is inmiddels opgenomen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Geschiedenis, literatuur en filosofie
Sarcoïdose is een veelkoppig monster. Jules heeft te maken met een geringe energievoorraad en soms met periodes waarin zijn beperkingen toenemen; hij moet dan ook veel rusten.

Als hij kan, houdt hij zich bezig met studie van geschiedenis, literatuur en filosofie. Daarnaast wordt hij op de been gehouden door klassieke en jazzmuziek.

Op deze website staan meer dan vierhonderd publicaties van zijn hand sinds 1985, over zijn werkervaringen, over leiderschap en verandering in organisaties, over zijn leven met de beperkingen van chronische sarcoïdose en en over zijn onderzoek naar de geschiedenis van het antirevolutionaire dagblad De Standaard in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Sinds 2012 schrijft hij onder de naam Taigu regelmatig artikelen en columns over de geschiedenis en de praktijk van het boeddhisme, in het bijzonder over het zenboeddhisme. Deze publicaties worden in de regel overgenomen door het Boeddhistisch Dagblad, een webkrant met lezers in Nederland en België. In periodes dat hij niet of minder schrijft, herplaatst het Boeddhistisch Dagblad soms eerder verschenen bijdragen van zijn hand.